Zo wordt je je bewust van alle fijne momenten!

Je dankbaarheid in een herinnering vastleggen is een prachtig idee om gevoelens van dankbaarheid tastbaar te maken…

Op de afbeelding zie je een mooi klein doosje. Misschien herken je het wel ergens van. In dit doosje hebben overheerlijke chocolaatjes gezeten – inmiddels al lang op. Ik heb het gekregen voor werkzaamheden die ik doe – een mooie uiting van waardering. Extra reden om dankbaar voor te zijn dus!

Soms heb je gewoon een extra boost vitamine-L nodig. Een complimentje. Waardering. Een klein, maar tastbaar ‘bewijs’ dat je goed genoeg bent. Dan zou je misschien wel willen dat je dat in een doosje had…

‘Een dankbaar hart is niet alleen de grootste deugd, maar de oudste van alle andere deugden.’ – Cicero

Je dankbaarheid in een herinnering vastleggen is een prachtig idee om gevoelens van dankbaarheid tastbaar te maken. Want soms staan we niet genoeg stil bij fijne momenten, en laten we misschien te veel de mindere kant van het leven overheersen. Door gefocust te zijn op die momenten waar je voor je gevoel ondankbaar voor bent, worden we in ieder geval niet blijer, toch?

Dus…

Een blij moment tastbaar maken, om te bewaren in het doosje. Zodat we niet vergeten, tijdens minder leuke dagen, dat we absoluut ook blije momenten meemaken.

Want dankbaarheid straal je uit. Wat je voelt in je hart reflecteer je als een spiegel naar buiten toe. Naar jezelf, je thuisfront, familie, vrienden, collega’s…

Waarom dankbaarheid?

Omdat dankbaarheid in het dagelijks leven je de treden geven naar een rijker – geestelijk – leven. Dankbaarheid is de tegenhanger van negatieve emoties: Je emotionele gesteldheid is af te meten aan de mate van je dankbaarheid. Wauw, dat zegt nogal wat! Is dat nou echt zo zwart / wit?

Daarom dankbaarheid!

Bijna is het inderdaad zo zwart wit. In het uiten van dankbaarheid bloeit (zelf)waardering op, een oprechte houding naar je medemens en een optimistische instelling. Het heeft een positief effect op je fysieke, mentale en emotionele gevoel. Het geeft hoop. Vertrouwen… Lees maar:

‘Gratitude unlocks the fullness of life. It turns what we have into enough, and more. It turns denial into acceptance, chaos to order, confusion to clarity. It can turn a meal into a feast, a house into a home, a stranger into a friend. Gratitude makes sense of our past, brings peace for today, and creates a vision for tomorrow.’

– Melody Beattie

 

Hoe voel jij je vandaag? Laat ik je een uitdaging geven… Let eens op je houding, naar de dingen die je ziet, voelt, ruikt, die om je heen gebeuren, je houding en blik naar anderen toe, je (automatische) reacties. Let eens op of je je wel bewust bent van fijne momenten…

Lastig? Maak je geen zorgen! Dankbaarheid uiten is te leren en dus te doen, en de impact is op een positieve manier behoorlijk groot en direct merkbaar.

Vanaf vandaag ga ik beginnen met het bewust vullen van mijn nieuwe doosje met dankbaarheid. En eigenlijk ben ik heel benieuwd naar hoe ik mij voel als dat doosje steeds voller raakt. Op een dag, wanneer mijn doosje bomvol dankbaarheid zit kom ik er graag op terug. En ben ik naar verwachting (en jij hopelijk ook!) … een heel ‘rijk’ persoon geworden;)

‘Feeling gratitude and not expressing it is like wrapping a present and not giving it.’ – William Arthur Ward

Dus tijd om de deksel op te lichten en dankbaarheidsuitingen toe te voegen!

Heb jij niet nog ergens een mooi doosje liggen, die je hebt bewaard voor een speciale inhoud? Dan is dit de gelegenheid…. Doe je mee?

 

%d bloggers liken dit: