Even eerlijk. Dankbaarheid uiten. Een dankbaar mens zijn én blijven… het is iets dat niet altijd vanzelf gaat, toch?

Zo zijn er momenten waarin ik ontzettend dankbaar ben. Dat het mee zit en dat ik vrede voel. Dan hef ik mijn ogen en ziel op naar de lucht en kan ik het uitroepen van… Dankbaarheid!

Maar er zijn ook dagen dat ik niet anders kan dan klagen, onvrede voelen, frustratie en onmacht. Omdat het lijkt alsof ik geen stap verder kom. Dan voel ik mij ontmoedigd en voelt veel als falen…

Dankbaar leren zijn kan soms ontmoedigen

In mijn leven als alleenstaande moeder van drie kids, vier dagen werkend, dagelijks grote afstanden op pad zonder auto, in weer en wind, verantwoordelijk in je eentje voor opvoeding, grote en kleine beslissingen en allerlei andere situaties, maakt dat het soms (lees: vaak!) lastig is om dankbaar te zijn. Soms zit ik mopperend op de fiets bij de zoveelste regenbui. En de lijst is nog veel langer…. Grrr!

Dankbaar?

Ha! Stel t je voor;-)

Maar joh…

Kan het niet anders? kan het niet beter? Ik zou liever niet door stress en drukte gezondheidsklachten willen krijgen.

Dus is er werk aan de winkel!

De realiteit wordt er niet anders door. Wél je kijk op de realiteit.

In het grote leerproces van dankbaar-leren-zijn, kunnen er dus gevoelens van frustratie, boosheid, onbegrip en onmacht je parten gaan spelen. Dat kunnen obstakels zijn die je in het begin kunnen belemmeren om dankbaar te zijn. Maar laat je er zeker niet door ontmoedigen; je bent de goede weg ingeslagen – al vanaf het begin, bij het maken van je besluit om te leren een dankbaar mens te zijn.

Dankbaar zijn is het lastigst als je een periode ervaart waarin niet alles vanzelf gaat. En zeker niet als die lastige dingen steeds terug komen en je er herhaaldelijk mee geconfronteerd wordt. En misschien is dat voor sommigen zelfs nog zacht uitgedrukt. Maar juist dan kan het besef dieper bij je indalen en kan er een enorme gevoelsgolf van bewustwording van diepe dankbaarheid volgen.

Des te meer redenen dus om te oefenen.

En het mooiste staat je bovendien nog te wachten!

Dankbaarheid is goed voor je gezondheid

Laat je motiveren door de vele voordelen. Dankbaarheid is goed voor je gezondheid, helpt stress te reguleren en is verslavend, op een positieve manier. Wanneer we handelen uit vriendelijkheid en dankbaarheid komt er dopamine vrij in de hersenen, een natuurlijke beloning die werkt als een stimulans om dankbaar te (willen) blijven. Tevens kan de afgifte van dopamine voor een positief effect op fysieke pijnklachten zorgen, de slaap verbeteren, energie geven en als het aankomt op lichamelijke gezondheid, de bloeddruk verlagen en het immuunsysteem versterken.

En daarmee is lang nog niet alles gezegd hoe goed een dankbare houding voor de mens is. Internet staat er vol mee. Met onderzoeken, boeken, blogs, challenges, etc etc. Een super uitdaging met grote gevolgen!

En nee. Het gaat zeker niet altijd vanzelf. Wel stap voor stap. En door te blijven oefenen.

Je kunt eenvoudig voor jezelf een dagboekje of agenda aanschaffen om dagelijks drie mooie ervaringen van dankbaarheid op te schrijven. Of leg het vast in je telefoon, via een app.

Hoe je het doet maakt natuurlijk niet zoveel uit.

Dat je het doet wel.

Doen dus;-)

Zou je graag geïnspireerd willen worden om dankbaarheid te kunnen oefenen en uiten? Kijk een op pagina Gratitude-studio. Daar ben ik begonnen met een dankbaarheids-tekenboekje. gewoon lekker tekenen waar je dankbaar voor bent en eventueel schrijf je het erbij. Je creëert daarmee je eigen dankbaarheids-dagboek en kunt uiteindelijk terug kijken op een prachtige rijke reis vol dankbaarheid! Volg mij @GratitudeStudio en doe mee! 

%d bloggers liken dit: