Verrukking. Ik leef!

‘Je moet er oog voor hebben’ schrijft Tjitske Lemstra in haar boekje: Daar ben je moeder voor!

Ze schrijft verder…
Mijn moeder had de zorg voor een gezin van tien mensen. En wasdag was beslist niet haar favoriete dag. De waslijnen hingen op een balkon ‘op het westen’. Soms werden wij, in de winter en in de herfst tegen de avond, als zij de was afhaalde, naar boven geroepen: ‘Kijk eens hoe mooi de lucht is..?’  Ze nam ons mee in haar beleving.

Misschien is het toen begonnen. Het beleven.

Overvliegende ganzen in de winter…
Het voorjaar, dat je ruikt voordat je het kunt zien…
De geur en glinsteringen van sneeuw en ijs…
De eerste sneeuwklokjes en krokussen in de zon…
De geur van pas gemaaid gras…

Verrukking. Ik leef!

Je moet er oog voor krijgen…

De eerste grote toewending van het hart van een kind vind plaats in de eerste zeven jaren.

Dat gebeurt op grondt van wat het kind aan belevingen heeft gehad. Waar is het hart van het kind in die eerste jaren naar uit gegaan?

‘Waar je schat is, zal je hart zijn…’ Dat kun je ook ‘toewending’ noemen. Je wilt als ouder je kind bepaalde waarden meegeven in het leven. Je zou het hart van je kind willen ‘richten’. Praten, vertellen en overtuigen.

Maar het overdragen van waarden gebeurt woordeloos. Waar is jouw schat? Daar zal je hart zijn! En je kinderen zullen ‘ruiken, proeven en voelen’ waarnaar jouw hart zich heeft toegewend.

Er gebeurt meer dan je denk. Kinderen grootbrengen is méér dan alleen zorgen voor schone kleren en gezonde voeding en het aanleren van manieren. Het hart wordt gericht.

Kinderen voelen wat de ouders belangrijk vinden, wat hen beweegt, wat hen ontroert.

Daarin geef jij richting aan hun toekomst…

5 tips voor ‘toewending’.

1. Neem je kind mee in jou beleving; leer ze verwondering en dankbaarheid voor de mooie dingen in het leven. Laat ze zelf ook beleven; leen een groot boek met alles over de natuur, kinderen vinden het prachtig!
2. Geef bewuste tijd, interesse en volle aandacht aan je kind. Nu is de tijd die we echt hebben! Denk eens aan (Bijbel)voorlezen, samen muziek luisteren, knutselen, (strijk) kralen (rijgen), verstoppetje, bakken, wandelen, speeltuin, bos, park, museum, etc. (Laat je niet steeds afleiden door mobiel, i-pad of tv. Bouw die moeder-/vader stekkertijd in en laat die dingen gewoon even voor wat ze zijn!).
3. Bouw tradities in: Tradities brengt je bij elkaar, geeft verbondenheid en creëert het fijne thuis-/gezinsgevoel.
4. Jij bent niet perfect. Je kind ook niet. Aanvaard tekortkomingen en blijf niet ronddwalen in schuldgevoel en schaamte. Jij bent het voorbeeld in loslaten en aanvaarden, in lief hebben en vergeven! Dus zeg sorry voor dat gemopper van net en laat het van je afglijden.
5. Knuffeltijd en lachtijd! Het versterkt de focus op je gezin en versterkt de banden, geeft vrede en ontspanning en is natuurlijk enorm gezond!

%d bloggers liken dit: