Hoogsensitieve man – Schaamte

In dit verhaal ben ik in gesprek met een hoogsensitieve man. Johan. Hij vertelt mij zijn emotionele ervaringen en gevoelens als HSP man:

Schaamte.

Enthousiasme. Woede. Verdriet. Bravour. Agressie. Verlangen. Dominantie. Als ik deze emoties voel, voel ik ze heftig. Langdurig.

Ik schaam mij ervoor…

Als jongere viel ik al op door mijn vurige reacties, ik vertoonde intense reacties op zaken die ons als mensen bezighouden.

Het heeft vaak tot onrust geleid. Tot wederzijds onbegrip. Je voelt onmacht omdat je niet overal emotioneel grip op hebt. En zonder grip zijn de emoties ingrijpend voor je dagelijks functioneren naar jezelf en anderen. Ik snap mensen vaak niet in hun onderkoelde, bedachtzame, beheersde uitingen.

Welke betekenis geven zij aan dingen, mensen, voorvallen, sport, muziek?

Terwijl ik dit schrijf voel ik de opwinding om hierover 10 bladzijdes vol te schrijven.

Als man heb ik mij diep leren schamen voor dit gevoel en gedrag.

Ik heb een eigen definitie van gevoelens, met eigen regels of normen dan de rest van de wereld. Sinds een paar jaar heb ik mij verdiept in het verschijnsel Hoog Sensitief Persoon. Ik voldoe aan veel criteria die erover worden genoemd.

Het punt is; 1 op de 5 mensen in de wereld is HSP. De helft daarvan is vrouw, de andere helft is man.

Vrouwen maken zich snel bekend als HSP-er, een man niet. Want als man hoef je er niet mee aan te komen in je familie, vriendenkring, op je werk, etc. Ik ga er redelijk mee om. Ik heb mijzelf leren accepteren. Maar toch….De rest van mijn leven praat, wens, denk, voel ik vanuit schaamte.

Ik wil, wens en praat over dingen waarmee ik anderen tot last ben. Dat voel ik zo omdat ik heb geleerd dat 4 op de 5 mensen geen HSP-er is.

Ik voel mij tot last voor anderen omdat ik dingen pas begrijp als ik grondig heb verwerkt. Waardoor ik snel overprikkeld ben. Omdat ik overal emotie bij voel en daarin de extremen zoek. En omdat ik gevoelig ben voor allerlei lichamelijke ervaringen. Ik drink veel koffie, drink redelijk wat alcohol en ga behoorlijk uit mijn plaat bij hoge geluiden.

Emotie, sensitief, het blijft oppassen geblazen.

-Johan

 

Johan, dankjewel voor dit openhartige verhaal!