De kracht van eenvoud

Het vermogen tot vereenvoudigen betekent dat het overbodige geschrapt wordt opdat het noodzakelijke kan spreken.”

– Hans Hofmann (kunstenaar en schilder, in The Search for the Real).

Vereenvoudigen verlicht.

In huis, op kantoor, zelfs in denken!

Ik houd ervan! Het brengt je zoveel verder, zet deuren open voor nieuwe inzichten en zorgt voor verbinding en waardering naar anderen en jezelf. En het is zeker niet alleen mijn manier van denken, ik kom het eigenlijk overal tegen.

Het belangrijkste om eenvoudig te zijn in het oplossingsgericht denken is omdat we ons willen richten op wat werkt. Direct, eenvoudig én effectief. En dat omvat heel simpel de basis voor het oplossingsgerichte. Het is een pragmatische aanpak om erachter te komen wat nuttig is. Want hoe ver wil je gaan om het ontstaan van het probleem te begrijpen?

Wat is dat eigenlijk… oplossingsgericht?

Oplossingsgericht denken is kort gezegd een krachtige en praktische aanpak voor positieve verandering. Het is de kortste weg en gewoon recht op de oplossing af. Je focust je op een oplossing in plaats van op een probleem, op de toekomst in plaats van op het verleden en op wat goed gaat in plaats van op wat fout gaat.

Oplossingen zoeken, vinden en bespreken is namelijk veel effectiever dan problemen analyseren, daarop reageren en erover praten. Probeer deze gedachte maar eens toe te passen op een klein probleemgeval in je directe omgeving. Je zult merken dat de benadering van kijken naar de oplossing een andere uitwerking voor je heeft dan wanneer je je focust op het probleem. De oplossing moet dus meer aandacht krijgen dan het probleem. Het is even inzoomen op de vraag wat nuttig is.

Een positieve verandering aanbrengen met een oplossingsgerichte gedachte is eenvoudig:

  • Zoek uit wat werkt en doe daar meer mee.
  • Stop met dingen die niet werken en ga wat anders doen.
  • Als het ooit effect had, doe het dan vaker.

En wat klinkt dat simpel. En dat is het ook!

Kijk maar eens naar wat het verschil is tussen probleemgericht denken en oplossingsgericht denken. Het een is het tegenovergestelde van het andere in de benadering:

Probleemgericht – Oplossingsgericht

Het verleden – De toekomst

Gesloten deur – Open deur

Wat gaat er fout – Wat werkt goed

Gebreken – Middelen

Complicaties – Eenvoud

Als iemand je vraagt ‘Hoe krijg je dat zo goed en snel voor elkaar?’ laat diegene een positief gesprek ontstaan. Wanneer er wordt gevraagd ‘Waar ging het fout?‘ dan wekt dat weerstand op. De eerste manier van vragen wekt enthousiasme, energie en waardering op en geeft openheid voor een optimistisch gesprek. Het is niet alleen maar positief denken, het is het stellen van bepaalde vragen dat je uitdaagt om gemotiveerd actie te ondernemen.

Voorbeeld om te oefenen

Om jezelf uit te dagen om op deze manier te leren denken zou je kunnen beginnen met eenvoudige oefeningen. Bedenk een probleem en bedenk daar drie oplossingsrichtingen bij:

Probleem:……………….

  • Oplossing 1:…………….
  • Oplossing 2:…………….
  • Oplossing 3:…………….

Deze oefening zou je eventueel ook samen met een ander kunnen doen waarmee je een probleem zou willen oplossen. Bijvoorbeeld met een collega, partner of zelfs je kind. Op deze manier leer je samen te werken en te denken in verschillende oplossingsrichtingen.

Probleemgericht denken heeft ook zo zijn voordelen

En eerlijk is eerlijk, heel wat mensen denken probleemgericht en soms is dat maar goed ook. Denk maar eens aan deskundigen in de gezondheidszorg waar de probleemanalyserede methode wordt toegepast, ofwel de diagnose. Het is het analyseren, begrijpen en diagnosticeren van het probleem. Als je pijn in je arm hebt, verwacht je dat de dokter daarvan de oorzaak opzoekt en de juiste behandeling toepast. Dit directe probleem denken kan in veel situaties nuttig zijn, maar is minder effectief wanneer het probleem draait om communicatie en interacties tussen mensen.

Hoe denk jij? Ben jij afgestemd op het vinden van oplossingen voor problemen?

%d bloggers liken dit: