Door creatief bezig te zijn ontstaat er een soort flow in je hersenen en een belangrijke focus…

In deze blogreeks zet ik 10 tips op een rij die je kunnen inspireren om creatief aan de slag te gaan, of om je te motiveren je passie weer nieuw leven te geven. En niet voor niets, want regelmatig je creatieve brein aan het werk zetten heeft alleen maar prachtige voordelen!

In deze blog niet echt een eerste praktische tip, maar een begin met de drie belangrijkste redenen waarom het uiten van creativiteit zo waardevol is:

1. De waarde van het uiten van je creativiteit 

1 Het vermindert stress en angst
Door creatief bezig te zijn ontstaat er een soort flow in je hersenen en een belangrijke focus op dat wat je aan het doen bent. Het zorgt ervoor dat malende-  en piekerende gedachten -dat stress en angst opwekt – grotendeels verdwijnen op het moment dat je je concentreert op bijvoorbeeld een tekening. Je bent namelijk vooral bezig met datgene wat je aan het creëren bent. Helemaal mindful dus!

2 Het verbetert je stemming
Creativiteit werkt niet alleen goed tegen stress, je gaat je er zelfs beter en relaxter van in je vel zitten. Creativiteit – iets creëren – geeft veel voldoening, zeker als je positieve vooruitgang ervaart en het resultaat goed gelukt is. Maar ook leert het je doorzettingsvermogen te stimuleren. Je leert om te gaan met tegenslagen (als het niet is gelukt zoals je wilde en je begint opnieuw) en je leert wat het voor je kan betekenen om niet meteen op te geven. Je voelt je trots, bent blij met het eindresultaat en je voelt je gelukkig als het uiteindelijk bijvoorbeeld in je huiskamer aan de muur pronkt.

3 Het geeft je zelfvertrouwen
Anders denken en hierdoor tot iets moois komen, of iets moois maken, dat geeft zelfvertrouwen. Creativiteit kan in eerste instantie een onzeker gevoel geven. Kan ik dit wel? Ik kan niks bedenken? Maar juist als je doorzet, blijkt dat iedereen wel degelijk een andere invalshoek heeft en iets moois en nieuws kan creëren. En dat geeft vertrouwen in jouw eigen kunnen. Je hebt een grote portie zelfvertrouwen en fantasie nodig om eigen ideeën te verwezenlijken

Al met al een gezonde bezigheid dus. Want tijdens je creatieve processen worden grote delen van je hersenen aan het werk gezet. Deze activiteiten in je hersenen houden je brein gezond. Het is een goede oefening om scherp te blijven en om steeds nieuwe ideeën te kunnen ontwikkelen. Zelfs de kans op vergeetachtigheid op latere leeftijd wordt minder.

De definitie van creativiteit wordt omschreven als het vermogen om iets nieuws, origineels, iets wat er niet eerder is geweest te scheppen. Het kan daarbij om iets materieels of iets geestelijks gaan.

 

 

%d bloggers liken dit: