Meer over Art of Life


Art of life is een plek waar je levenservaringen kunt leren uiten en verwerken door middel van tekenen en schilderen, om creativiteit in denken en doen te bevorderen voor een optimistische en gezonde geest en een inspiratiebron om levenslust te vernieuwen en te behouden.

De wereld is als een kunstig schilderij waarin wij mogen leven op het plekje dat ons is toevertrouwt. De natuur is een prachtig en rijk geschenk waarin we genietend mogen optrekken met elkaar. De basis van ons bestaan begint bij verbinding met jezelf en met anderen om je heen. Maar het leven kan ook een enorme uitdaging voor je zijn. Een moeilijke puzzel waarvan je niet alle stukken kunt ontdekken, niet kunt plaatsen, herkennen of misschien zelfs niet kunt accepteren. Dat maakt het een stuk lastiger om tevreden en dankbaar te zijn op de plek waar jij bestaat.

De kunst van het leven is te groeien in bewustzijn en zelfreflectie. Maar wat is nou die kunst? Hoe maak je het je eigen? Hoe houd je bijvoorbeeld grip bij overweldigende emoties, wanneer je uit evenwicht bent en je het gevoel hebt overzicht te verliezen in je gezin of je werk?

Het begint met begrijpen, nieuwe inzichten en aanvaarding van jezelf en je eigen realiteit.

Leer meer over:

 • Schrijven, tekenen en schilderen. Het maken en schrijven van je eigen levensverhaal in woord en beeld.
 • Creativiteit ontplooien om emoties te kunnen verwerken (zoals Bullet Journaling, een bewezen effectief hulpmiddel om grip te krijgen op emoties!).
 • Hoe je een gekwetst verleden verwerkt en (weer) compassie voor jezelf leert hebben.
 • Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid en het verschil tussen beide.
 • Hoe je dankbaar kunt leren zijn met mooie en praktische tips.
 • Hoe je stress en oververmoeidheid het hoofd kan bieden.
 • Hoe je (nieuwe) inzichten krijgt in het aangeven van je grenzen en hoe je draagkracht en draaglast kunt balanceren.
 • Omgaan met emoties na echtscheiding en hoe je moed kan opbouwen om alleenstaand ouderschap vol te houden en hoe je je kind kan steunen en begrijpen.
 • Het ontplooien van creativiteit in denken en doen.
 • Liefde en hoop door geloof.
 • Hoe je emoties kunt reguleren voor meer grip en een kalmere houding.
 • Creatief, oplossingsgericht en pragmatisch leren denken voor blijvende oplossingen en toekomstperspectief.

Alle artikelen zijn geschreven op een fijngevoelige, creatieve en positieve manier voor herkenning, inspiratie en moed om levenslust te vernieuwen en te behouden.

‘Gefascineerd door de kunst van het leven, zoekende naar erkenning en verbinding met een innerlijke drive te willen schrijven, tekenen en inspireren’ – Tineke

Een stukje geschiedenis over het ontstaan en de schrijver van Art of Life

Als ik denk aan mijn jeugdjaren, mijn opgroeien en het langzaam volwassen worden, voel ik naast de vraag wie ik ben ook veel emoties.

Ik woonde op een prachtige plek in Harderwijk, vlak bij de Boulevard. Ons huis grensde aan een klein strand waar we zomers zo in het water konden springen en in de winter als eerste op het ijs konden staan. Ik herinner mij grote klimbomen, avonturen in de bossen van de Veluwe en het varen met onze motorboot in het Wolderwijd. Die vrijheid in het spelen als kind zijn rijke en mooie herinneringen.

Maar onbezorgd was het leven niet. In plaats van een veilig en geborgen kinderleven werd het al vroeg overstroomd met heftige emoties dat doorsijpelde in mijn hele bestaan.

Terwijl ik opgroeide ervoer ik al snel wat eenzaamheid was en angst, wanhoop en verdriet. Op de basisschool was ik als hoogsensitief meisje een dromer en buitenbeentje. In mijn puberteit gingen mijn ouders uit elkaar en raakten verwikkeld in een vechtscheiding. Mijn vader trouwde opnieuw en stichtte een nieuw gezin. Hem zag ik na de scheiding bijna niet meer. Dat maakte dat ik vanuit die emoties mij stortte op het schrijven en tekenen. Ik kon uren op mijn zolderkamertje zitten en genieten van eindeloze fantasieverhalen en tekeningen waarin alles kon. Ik ontwikkelde een passie voor tekenen en schrijven en verzon vele verhalen met een diepere betekenis. Het kon wat mij betreft nooit doelloos zijn. Als tiener las ik ze voor aan andere kinderen om ze door het verhaal heen een stukje wijsheid mee te geven.

Op zeventienjarige leeftijd verliet ik het ouderlijk huis en verhuisde naar een andere stad in een andere provincie. Zonder goede thuisbasis is dat te jong en te ver als je het mij vraagt.

En toen begon het pas. Leren wat het is om te leven en te overleven…

Hulpverlening

Het is een geluk bij een ongeluk geweest dat ik in mijn roerige bestaan de hulpverlening ben ingerold. Na opleidingen en trainingen mocht ik mentor zijn, jongerencoach, pastoraal medewerker en ervaringsdeskundige. Daarnaast heb ik ervaring met creatieve therapie en heb ik een online hulpverleningsorganisatie kunnen opzetten en ben daar enkele jaren druk mee geweest.

Met deze mooie achtergrond en ruime ervaring in de geestelijke gezondheidszorg en online hulpverlening is mijn wens anderen te helpen met wat ik heb geleerd, gezien en wat ik zelf elke dag zo nodig heb en nog steeds leer. Mijn focus ligt vooral in het creatief zoeken naar oplossingen, verheldering en erkenning en het aandragen van tips en handvatten om niet te stagneren in een emotie of probleem.

Met mijn hypersensitiviteit, creativiteit en inzichten geef ik je graag mooie en praktische tips over hoe je de kunst van het leven tastbaar kan maken en emoties kan herkennen en erkennen om ze een veilige plek te kunnen geven.

De verhalen en tips hier geschreven zijn niet gericht op het vinden van geluk, maar op verbinding met jezelf en met anderen om je heen, de natuur en het plekje in deze wereld wat jou is toevertrouwd.

Oefen in de kunst van het leven, maak het je eigen en wordt de beste versie van jezelf!

Ervaringen in je leven vormen je en maken je tot wie je bent. De kunst van het leven is je hiervan bewust te worden, te aanvaarden en te vormen tot een liefdevol instrument voor jezelf en anderen.

De combinatie van tekenen en schrijven is een mooie manier om de kunst van het leven tastbaar te maken; concreet, grijpbaar, voelbaar, helder en zichtbaar. In woord en beeld. Het kan zeer goed en helend werken als je naast goede gesprekken, aandacht en liefde ook een deel van jezelf kwijt kan in het vormen van beelden op papier die je niet kwijt kan in woorden.

Liefs, Tineke

Niets missen? Volg mij en blijf op de hoogte van elk nieuw bericht, inspiratie en oneliner.

Een plek waar je levenservaringen vorm kan geven door middel van kunst en je diepste gevoelens tastbaar kan maken, is een plek waar je onvervalst jezelf kan zijn en eindelijk vrijuit kan ademhalen…

Op alle tekst, quotes, oneliners, illustraties en afbeeldingen staat Copyright ©Tineke Venhuizen, tenzij anders vermeld. Indien je tekst, afbeeldingen of delen uit een artikel wilt overnemen voor persoonlijk gebruik of voor publiek, graag vooraf een e-mail sturen naar tinekevenhuizen@gmail.com en altijd met vermelding van de bron.

Een reactie op “Meer over Art of Life

 1. Door al die jaren heen gegroeid tot een prachtig en warm persoon met mooie waardevolle talenten! Ga er vooral mee door Tineke!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s