Creatieve stressregulatie? Jazeker! Stress verminderen op een creatieve manier kan op verschillende manieren. Ik heb er enkele in woord en beeld voor jou uitgelicht. Als je bent begonnen en je hebt het je al een beetje eigen gemaakt, dan kan het maar zo zijn dat je op steeds meer stress-verminderende ideeën komt!
3 manieren om mee te beginnen:
- Tekenen voor structuur en balans met cirkels
- Verdrijf stress en piekeren met lijnen en cirkels
- Stress door emoties: Zo maak je ze tastbaar en raak je ze kwijt!
Manier 1
Tekenen voor structuur en balans
Zwart-wit kleuren en tekenen is eenvoudig, heerlijk ontspannend en kan heel goed helpen om:
- structuur te geven aan wanorde,
- zaken op orde te stellen,
- evenwicht en balans zoeken,
- brainstormen of ideeën laten rijpen,
- om je creatieve brein een boost te geven,
- om ‘mindfulness’ bezig te zijn.
Op onderstaande afbeeldingen heb ik met een fineliner getekend. Voor mij was het tekenen voor structuur, verbinding en balans. De tekening is nog niet af, de volgende keer ga ik er op mijn gemakje mee verder.
Heb jij behoefte aan structuur of aan meer evenwicht? Laat je hersens werken en breng door middel van tekenen structuur in je hoofd of evenwicht als je druk of uit balans bent geraakt.
Succes!
Manier 2
verdrijf stress en piekeren
Het is je vast niet ontgaan. In boekenwinkels kun je er sowieso niet omheen. Kleuren voor volwassenen en kinderen. Mandala’s, natuur, dieren… zoveel mooie kleurplaten om in te kleuren. Voor rust bij stress. Het kan zelfs een therapeutische uitwerking hebben.
En het is waar. Van tekenen kun je lekker relaxt worden.
Wat nog mooier is; je eigen kleurplaat maken. Vanaf de eerste lijn. Het verhoogt bovendien je creatief vermogen en het eindresultaat is ook niet helemaal onbelangrijk. Het zegt namelijk veel over wie jij bent. Maar dat is een ander verhaal voor een andere keer.
Nu eerst die stress en / of dat gepieker verdrijven. Beat that stress mess!
Als je last hebt van stress of gepieker kan het goed helpen om tijdens die momenten te gaan tekenen. Je concentreert je simpelweg op de lijnen en vormen die je creëert in plaats van op je gestress of gepieker.
Creëer rust en kalmte bij jezelf door te tekenen.
Een leuk voorbeeld kan zijn dat wanneer je erg zenuwachtig bent voor een doktersbezoek, tandarts of ander lastig moment waar je tegen op ziet. Of zoals bij mij het geval is, stress en vermoeidheid na een lange dag werk en kids.
Pak een vel papier en een fineliner en begin eenvoudig met een simpele lijn of het tekenen van cirkels. Dat bouw je steeds verder uit.
Kijk maar eens naar de afbeeldingen om te zien wat ik bedoel. Ik ben begonnen met het tekenen van een spiraal dwars over de bladzijde. Op het moment dat ik begon voelde ik veel stress. De dag was lang en druk en voorlopig zat het er nog niet in dat ik rust en stilte kon pakken. Wat mij kalm heeft kunnen maken is mijn concentratie op de tekening, het tekenen van lijnen, cirkels en stippen en mijn nieuwsgierigheid naar het eindresultaat.
Het maakt echt niet uit of alle lijnen kloppen met elkaar. Ook niet dat er structuur in zit en dat het er uiteindelijk netjes en strak uit ziet. Het doel is het creëren van rust en kalmte. Het wegebben van stress en gepieker.
Dus zelfs op stress-piekmomenten kun je tekenen goed gebruiken om snel tot rust te komen.
Je hebt vast wel een keer een nerveus, onrustig of stressmomentje. Maak gebruik van de mogelijkheid jezelf te kalmeren. Probeer het maar eens…
Versla die stress-puinhoop!
Manier 3
Stress door emoties: Zo maak je ze tastbaar en raak je ze kwijt!
Denk ‘out of the box’, kleur buiten de lijntjes, gooi simpelweg eruit wat erin zit, verplaats je emotie in je creatie, kortom: Regels mogen overboord!
- Volg je gevoel en emoties met lijnen, kleuren en vormen.
- Schep met je handen en denkbeelden nieuwe creaties met klei, deeg, hout of steen.
- Giet je pijn en verdriet in de kleuren die je emoties vertalen en geef ze vorm op het doek.
Dit zijn nog maar enkele manieren om emoties tastbaar te kunnen maken. Vooral wanneer de behoefte bestaat om afleiding te hebben als emoties voor jezelf (heftig) voelbaar aanwezig zijn. Verdriet, angst, woede, afschuw zijn emoties die kunnen verminderen als je ze uit door ze tastbaar te maken. Als je bijvoorbeeld geen woorden weet om over je gevoelens te praten, of je vind het lastig waardoor je blokkeert, kan het een beter idee zijn om bijvoorbeeld bij woede op een vel papier eens lekker een boel stevige lijnen te krassen.
Erkenning van je gevoelens
De magie van ‘emoties tastbaar maken’ begint met kleine positieve veranderingen in het verwerkingsproces. Door het creatief uiten van wat je diep van binnen voelt en ervaart, erken je jezelf daarin. Dat is een belangrijke stap om gevoelens aan de oppervlakte of diep weggestopt van jezelf te begrijpen. Door jezelf te erkennen tijdens je creatieve verwerkingsproces ontstaat er ruimte voor nieuwe gevoelens. Positieve gevoelens. En gaande weg geef je jezelf de mogelijkheid je emoties tastbaar te maken en een plek te geven.
Emotionele vrijheid ervaren
Emoties helemaal verwerken, wegwerken, vermalen of versnipperen is niet het einddoel. In het tastbaar maken van je emoties zit het doel verweven leren om te gaan met je innerlijke zelf. De bij jou ontstaande gevoelens en emoties door tegenslagen en omstandigheden waarbij je onmacht voelt, wanhoop, intens verdriet of geestelijke amputatie door plotseling gemis, zou je tot rust moeten kunnen brengen, richting geven en erkennen. Emoties waar je geen grip op hebt kunnen heftig zijn en groter worden als je er geen aandacht aan geeft. Ze weet niet welke kant ze op moet gaan, zit opgesloten in je binnenste en roept om vrij gelaten te worden.
Tastbaar doorleven
Er zijn mensen die zoeken naar afleiding, ontkennen of grijpen naar andere middelen om die rot gevoelens niet te hoeven ervaren wanneer die heen en weer springen van gekte. Maar je snijd jezelf als het ware van je gevoelens af omdat je gewoonweg niet weet hoe ermee om te gaan. Het verdringen van gevoelens geeft op de langere termijn nare gevolgen en psychische klachten. Het is belangrijk de eenmaal aanwezige gevoelens te doorleven om een rustige plek te geven. De beste manier is het tastbaar doorleven. En niet perse door het uiten van creativiteit. Ook praten en schrijven zijn goede manieren, net als het bewust opnieuw gaan beleven van positieve ervaringen.
Verdriet van of om een dierbaar persoon tastbaar maken
Is er iemand die je kent die verdriet heeft, moeilijkheden ervaart of ziek is? Geef dan iets persoonlijks, een creatie waar je je eigen gevoelens in hebt verweven. Ik heb voor een dierbare vriendin die erg depressief was een ‘potje positief’ gemaakt. Voor een zieke vriendin een potje beterschap en een grote kaart met zonnestralen waarvan ze er elke dag een kon ‘plukken’. Op deze manieren kun je je eigen gevoelens over die persoon tastbaar maken. En tegelijk maak je voor die persoon jouw betrokkenheid en medeleven tastbaar. Hoe mooi is dat!
Geef jezelf de ruimte om je gevoelens tastbaar te maken en vind je kracht om ermee om te gaan.
