Dit heb je nodig:

 • Schetsboek/papier
 • Potloden HB, 2B, 4B, 6B en 8B
 • Gum
 • Slijper
 • Blending: Doekje, blender potlood of je vinger

Tekenen in stappen:

 1. Oog aanzet basis
 2. Oog aanzet met wimpers
 3. Oog verfijnen
 4. Schaduweffect en diepte creëren
 5. Pupil
 6. Pupil en iris
 7. Verfijnen
 8. Verder verfijnen
 9. Gummen
 10. Succes!

1. Oog aanzet basis: Gebruik een HB potlood voor deze lichte schets. Houd de aanzet nog als lichte schets. Ga naar stap 2 als je tevreden bent over de opzet van het oog. Het verfijnen van het oog komt in latere stappen.

2. Oog aanzet met wimpers: Teken met een HB potlood met losse pols de wimpers haar voor haar. Vanuit de bovenste lijn van het oog in een halve boog omhoog. Schets de wimpers niet te hard op het papier, maar los alsof het als het ware lichtjes over het papier vliegt.

3. Oog verfijnen: Teken met een HB potlood een lichte boog boven het oog. De boog boven het oog mag ook iets lager of hoger getekend worden. Om in deze lijn wat meer diepte te creëren kun je de lijn iets uitvegen met je vinger, een doekje of met behulp van een blender potlood (zie onderstaande tekening). Herhaal daarna de lijn met een 6B potlood.

Teken met een HB potlood de onderste wimpertjes met zachte losse bewegingen voor een speels effect.

4. Schaduweffect en diepte creëren: Gebruik een blender potlood, een doekje of je vinger om schaduw te creëren. Zoals ook in bovenste tekening: Om in deze lijn wat meer diepte te creëren kun je de lijn iets uitvegen met je vinger, een doekje of met behulp van een blender potlood (zie onderstaande tekening). Herhaal daarna de lijn met een 6B potlood.

5. Pupil: Teken in deze stap de pupil zwart met een 6B potlood. Om in een volgende stap lichtinval te creëren teken je de zijkant van de pupil iets minder dekkend.

6. Pupil en iris: Verfijn door om de pupil heen de iris in te kleuren met een 6B potlood door gebruik te maken van verschillende dikten en grijstinten. Dus de ene helft waar meer schaduw opvalt zet je iets dikker aan op het papier, dan waar het lichter is.

7. Verfijnen: Met een 6B en/of 8B potlood zet je de lijnen iets dikker aan om meer diepte in het oog te tekenen. Gebruik ook licht de blender potlood voor schaduweffecten.

8. Verder verfijnen: Net als stap 6 verfijn je het oog steeds meer totdat je tevreden bent en je het vind dat er voldoende schaduw en diepte in het oog zit.

9. Gummen. Als laatste stap, na het schetsen, het blenden van lijnen en schaduwen en het verder verfijnen kun je met de gum zachtjes langs de iris vegen zodat het lijkt alsof er een licht in het oog valt.

10. Succes!

 

%d bloggers liken dit: