Denk ‘out of the box’, kleur buiten de lijntjes, gooi simpelweg eruit wat erin zit, verplaats je emotie in je creatie, kortom: Regels mogen overboord!

  • Volg je gevoel en emoties met lijnen, kleuren en vormen.
  • Schep met je handen en denkbeelden nieuwe creaties met klei, deeg, hout of steen.
  • Giet je pijn en verdriet in de kleuren die je emoties vertalen en geef ze vorm op het doek.

Dit zijn nog maar enkele manieren om emoties tastbaar te kunnen maken. Vooral wanneer de behoefte bestaat om afleiding te hebben als emoties voor jezelf (heftig) voelbaar aanwezig zijn. Verdriet, angst, woede, afschuw zijn emoties die kunnen verminderen als je ze uit door ze tastbaar te maken. Als je bijvoorbeeld geen woorden weet om over je gevoelens te praten, of je vind het lastig waardoor je blokkeert, kan het een beter idee zijn om bijvoorbeeld bij woede op een vel papier eens lekker een boel stevige lijnen te krassen.

Erkenning van je gevoelens

De magie van ‘emoties tastbaar maken’ begint met kleine positieve veranderingen in het verwerkingsproces. Door het creatief uiten van wat je diep van binnen voelt en ervaart, erken je jezelf daarin. Dat is een belangrijke stap om gevoelens aan de oppervlakte of diep weggestopt van jezelf te begrijpen. Door jezelf te erkennen tijdens je creatieve verwerkingsproces ontstaat er ruimte voor nieuwe gevoelens. Positieve gevoelens. En gaande weg geef je jezelf de mogelijkheid je emoties tastbaar te maken en een plek te geven.

Emotionele vrijheid ervaren

Emoties helemaal verwerken, wegwerken, vermalen of versnipperen is niet het einddoel. In het tastbaar maken van je emoties zit het doel verweven leren om te gaan met je innerlijke zelf. De bij jou ontstaande gevoelens en emoties door tegenslagen en omstandigheden waarbij je onmacht voelt, wanhoop, intens verdriet of geestelijke amputatie door plotseling gemis, zou je tot rust moeten kunnen brengen, richting geven en erkennen. Emoties waar je geen grip op hebt kunnen heftig zijn en groter worden als je er geen aandacht aan geeft. Ze weet niet welke kant ze op moet gaan, zit opgesloten in je binnenste en roept om vrij gelaten te worden.

Tastbaar doorleven

Er zijn mensen die zoeken naar afleiding, ontkennen of grijpen naar andere middelen om die rot gevoelens niet te hoeven ervaren wanneer die heen en weer springen van gekte. Maar je snijd jezelf als het ware van je gevoelens af omdat je gewoonweg niet weet hoe ermee om te gaan. Het verdringen van gevoelens geeft op de langere termijn nare gevolgen en psychische klachten. Het is belangrijk de eenmaal aanwezige gevoelens te doorleven om een rustige plek te geven. De beste manier is het tastbaar doorleven. En niet perse door het uiten van creativiteit. Ook praten en schrijven zijn goede manieren, net als het bewust opnieuw gaan beleven van positieve ervaringen.

Verdriet van of om een dierbaar persoon tastbaar maken

Is er iemand die je kent die verdriet heeft, moeilijkheden ervaart of ziek is? Geef dan iets persoonlijks, een creatie waar je je eigen gevoelens in hebt verweven. Ik heb voor een dierbare vriendin die erg depressief was een ‘potje positief’ gemaakt. Voor een zieke vriendin een potje beterschap en een grote kaart met zonnestralen waarvan ze er elke dag een kon ‘plukken’. Op deze manieren kun je je eigen gevoelens over die persoon tastbaar maken. En tegelijk maak je voor die persoon jouw betrokkenheid en medeleven tastbaar. Hoe mooi is dat!

Geef jezelf de ruimte om je gevoelens tastbaar te maken en vind je kracht om ermee om te gaan.

 

–  Een mooie puinhoop van emoties –
%d bloggers liken dit: