Aanvaarding en vergeving als sleutels naar herstel

When deep injury is done to us, we never recover until we forgive. Forgiveness does not change the past, but it does enlarge the future.” – Mary Karen Read

 

Vergeven is moeilijk

Hoe kan ik vergeven als het zo’n pijn doet? Vergeven wat een ander jou heeft aangedaan is moeilijk. Soms lijkt het zelfs onmogelijk. Het kan zo genadeloos lijken om deze strijd, door wat een ander heeft aangericht te moeten aanvaarden om te overwinnen. Het is als een wrede spiegel dat tegen de wonden van je hart wordt gezet. Je ziet een slagveld vol chaos en pijn. Wat kun je dan veel en diepgewortelde negatieve gevoelens over deze persoon koesteren. De wonden die zijn aangericht moeten intensief behandeld en verzorgd worden. En daarna kunnen littekens pijnlijk zichtbaar aanwezig blijven. Het lijkt alsof hier geen medicijn voor gevonden kan worden.

 

Vergeven is niet vergeten, maar loslaten wat jou aan de ander verbindt.

 

Een keuzebesluit

Vergeef hem of haar, wordt je geadviseerd. Want dát is het medicijn tegen die pijnlijke littekens! Maar het klink als een smerig goedje dat je moet innemen en waar je eerst (on)bewust grote weerstand tegen bied.

Het is waar. Vergeving is hét medicijn tegen wrok en bitterheid, de nare gevolgen van on-vergevingsgezindheid. En hiervoor bestaat gelukkig een manier, een soort proces om je te helpen het geleidelijk aan tot je te nemen, zodat ook jij er baat bij hebt!

Om een medicijn in te nemen, kies je er voor om de akelige pil met een glas water door te slikken. Je vind het vies, maar je kiest er voor omdat je weet dat het goed voor je is. Je wordt weer beter. Het medicijn doet ongemerkt zijn werk in je lichaam, maar aan de buitenkant ervaar je het niet direct. Naarmate je er meer en meer bewuster van wordt dat je niet steeds zo van slag raakt, kun je zeggen dat het ‘medicijn’ zijn werk goed doet.

Zo is het eigenlijk ook met vergeven. Het proces begint na jouw keuzebesluit. vaak ongemerkt omdat je gevoel nog niet zover is. Eigenlijk druist het volledig tegen je gevoel in. Je wilt er niets van weten – net als die smerige pil -, het lijkt zo onrechtvaardig. Maar ondertussen gaan alle goede gedachten, gevoelens en lessen in het vergeven – het medicijn – er aan werken dat jij je steeds beter gaat voelen, om uiteindelijk helemaal te genezen.

 

De stap naar vergeving is de stap naar vrijheid.

 

Niet zonder genade

Vergeving komt niet zonder genade. Het lijkt op de eerste plaats een wrede gewaarwording, onrechtvaardig en bijna onmogelijk. Maar achter deze leugenachtige indruk schuilt de reflectie van jouw spiegelbeeld dat de weg naar genezing openbaart. Het is een aanvaarding van dat wat jou is overkomen. En juist door dit gegeven maak je de weg vrij en ontvang je de sleutel naar herstel om je slagveld te overwinnen!

Geef jezelf de ruimte ernaar toe te groeien en wees trots op jezelf. Want vergeven is een van de moeilijkste dingen om te doen.