Het ware gezicht van je eigen criticus

Als je hoort over een of andere innerlijke criticus, herken je dat dan ook bij jezelf? Een combi van je geweten en je ideale-ik. Die stem die steeds zegt dat je het niet goed doet, wat een loser je bent, een muts, en dat je er echt níets van bakt?

Yep. Iedereen heeft die innerlijke criticus in zich (of ook wel superego, innerlijke rechter) met heel veel zelf-oordeel. Deze bekende van je is aardig streng, zwart- wit en niet bepaald vriendelijk voor je. En toch loopt ie vrijwel dagelijks met je mee, overal waar je gaat. En als we het hebben over creativiteit, in welke vorm dan ook, is t’ie al net zo vervelend.

Die criticus bij jou van binnen is dus geen onbekende van je. En een waar je zeker weten regelmatig mee in de clinch ligt. Confronteer die superego met jouw eigen krachtige zelf en wapen je ertegen door het een duidelijk gezicht te geven.

Durf jij de criticus in jezelf een gezicht te geven en te ontmaskeren? Dan volgt hier een creatief en vooral leuk idee om je bewust te worden van die stem om het de kop in te kunnen drukken of misschien wel vrede mee te sluiten…

Teken of schilder het gezicht dat bij die kritische stem hoort. Je mag krassen en vlekken maken! Geef het een arrogante kop, horentjes, een schele blik of met rotte tanden en een scheve bril. Liefst niet te netjes en hou je dus vooral niet in. Die bekende van je is namelijk niet lief voor je!

Schrijf lekker alles op wat die ‘goede bekende’ je wijs probeert te maken, onzeker of teleurgesteld.

Geef vervolgens je criticus een eigen naam. Een volgende keer wanneer hij je lastig valt zeg je maar dat hij weer mag gaan.

Die criticus heeft een enorme invloed op je, grotendeels zelfs onbewust. Hoe jij over jezelf en je capaciteiten denkt, bepaalt hoe jij je voelt en wat je uiteindelijk kan (of denkt niet te kunnen!).

Toen ik het niet meer goed hoefde te doen, ging het opeens veel beter. ~Loesje

Dus hoeveel invloed ben jij van plan die criticus die je getekend hebt te geven?