In deze blog laat ik je kennis maken met creatief dagboek schrijven met je kids. 

Uiteraard is het ook bijzonder om met andere dierbare personen openhartige berichtjes te delen; je partner, zus, moeder, met wie je maar wilt. Deze vorm van dagboek-schrijven is een vrijmoedige manier om te kunnen communiceren over wat je soms met woorden niet kunt of durft te zeggen.

Daarnaast is het een fantastisch communicatie middel – voor kinderen soms zelfs betoverend – omdat het niet alleen de ruimte geeft om kwijt te kunnen wat je op je hart hebt. Het geeft ook simpelweg de mogelijkheid om gedachten en gevoelens op een creatieve, kalme en liefdevolle manier te delen met de ander.

Dagboek- schrijven heb ik met mijn drie dochters opgestart in een hectische en lastige periode waarin communiceren niet altijd even makkelijk was. mijn jongste was toen 5 jaar, mijn middelste 7 en mij oudste 9. Inmiddels zijn we een paar jaar en twee a drie schriften verder. We hebben alle vier een eigen boekje die we wisselen waar we de korte berichten in schrijven en kleine tekeningetjes maken. Wanneer we klaar zijn leggen we het schriftje op een plek waar de ander gegarandeerd komt, bijvoorbeeld op de kussen van het bed of op het nachtkastje.

Meestal willen we meteen kijken wat er instaat. Of we wachten op een rustig moment. Soms wacht ik even tot s avonds als ik alleen op de bank zit. Dan sla ik nieuwsgierig de bladzijden om tot ik bij de laatst geschreven pagina ben beland. En het kan maar zo zijn dat ik een traantje van ontroering wegpink…

Oh wat hou ik toch van ze! Of; Ja, ze heeft het goed begrepen. Of wat dacht je van een prachtige dankbaarheidsuiting of een kort en kleurrijk sorry.

Kijk maar eens naar de afbeeldingen hieronder voor een korte impressie:

 

Soms volgt er weken niets. Meestal komt het schriftje de volgende dag al weer terug. Maar het is geen verplichting om meteen iets terug te moeten schrijven. Het mag als het ware best even ‘rijpen’ voordat een tekening of bericht helemaal mooi af is zoals je het graag wilt delen.

Het allermooist is, vind ik, dat de verzameling dagboek-schriften alle dankbaarheids- uitingen, alle sorry’s, alle hartjes en alle lippenstift-kusjes vereeuwigt! De schriftjes die vol zijn bewaren we in ons eigen memorie-box.

Deze vorm van communiceren zorgt voor een goede verbinding en sterkere band en maakt je gelukkiger met elkaar. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je gevoelens en gedachten opschrijft je kalmer maakt en vertrouwen opbouwt. Het is positief effectief om gevoelens te delen en van je af te schrijven. Een positieve reactie van de ander is een positieve bevestiging voor jou, dat je gehoord en geaccepteerd bent. Het is dan wel een goed idee om te reageren en wanneer je het niet ziet zitten dat eerlijk aan te geven.

Koop gewoon eens wat schriften en deel ze uit aan je huisgenoten, met de mededeling dat iedereen de mogelijkheid heeft om te zeggen wat hij/zij op het hart heeft en dat zo kan delen met de ander. Wat niet wil zeggen dat er niet meer gepraat hoeft te worden natuurlijk. Het is vooral bedoeld als een uitnodiging om op een creatieve en openhartige manier elkaar te vertellen wat je voelt en denkt. Schrijf wanneer je tijd hebt en op je eigen manier.

With love♥

%d bloggers liken dit: