In dit bericht een mooie oefening om stemming in beeld te brengen door emoties uit te lijnen en gevoel in te kleuren.

Je Stemming (Her)kaderen met Emotielijnen en Gevoelskleuren

Met deze oefening kun je stemming zichtbaar maken door het letterlijk te kaderen. Daarmee maak je het voor jezelf super tastbaar omdat je na de oefening je stemming fysiek in handen houd! Eigenlijk werkt het op dezelfde manier als omdenken*. Alleen dan niet vanuit je blote hoofd, maar met een tastbaar beeld dat je zelf creëert vanuit je eigen stemming.

En als bijkomend voordeel is het ook nog eens zeer relaxt om je stemming te uiten op papier!

Deze oefening is vooral gericht op het verleggen van je focus. In een periode van je leven waarin ritme, structuur, stabiliteit en zekerheden wegvallen (bijvoorbeeld in deze Coronacrisis) kan het verleidelijk zijn om je te richten op het negatieve. Wanneer er veel tegenzit kan het negatieve je enorm gaan beheersen. Daardoor raak je al snel in een vicieuze cirkel. Door dit soort oefeningen kun je de cirkel van negatief denken doorbreken en jezelf bewust maken van andere manieren van denken. Dus in plaats van een negatief beeld over je leven van dat moment (of herinneringen uit het verleden die nog overheersen) gaan we in deze oefening kijken of we het beeld over je leven van dat moment ook positief in beeld kunnen brengen.

Dit heb je nodig:

  • 1. Tekenmateriaal (kleurpotloden, stiften, krijtjes, pastelkrijt)
  • 2. Een vel wit tekenpapier (A4)
  • 3. Nog een vel papier (welke kleur jij wil als kader)
  • 4. Schaar
  • 5. Liniaal
  • 6. Lijm

Stap 1.

Uiting geven aan je gevoel op papier

A. Leg papier en potlood voor je neer. B. Sluit je ogen. C. Bedenk wat er in je omgaat, welk gevoel er overheerst. Is het onrust? Stress? Angst? D. Als je gevoel goed naar voren komt, pak dan je potlood en teken lijnen en cirkels op het vel papier, zonder je potlood los te laten (tot aan de volgende kleur). Je mag met ogen open tekenen, maar wellicht dat je met gesloten ogen beter kunt concentreren op je gevoel. E. Kies kleuren die bij jou passen en die op dat moment goed voelen voor je. Gebruik bewegingen die daarbij horen. Is dat een gecontroleerde beweging, of juist niet. Wil je hard krassen, of juist niet. Denk er niet teveel over na, laat het gewoon gebeuren. Neem de tijd om even in je gevoel op te gaan. Probeer met aandacht te voelen wat je voelt.

Bij deze oefening gaat het niet om het resultaat. Het hoeft niet mooi te zijn. Het gaat puur om de beleving tijdens het tekenen. Het gaat om het ervaren van het gevoel dat je hebt.

Voel hoe het overheersende gevoel tijdens het tekenen geleidelijk wegebt.

Op de tekening hieronder zie je grijze rondgaande lijnen. Dat is mijn onrust. De onrust van de drukte van mijn werk. Het heen en weer geslinger van taken met een strakke deadline. Ik voel onbalans en chaos. De rode wirwar aan lijnen is mijn gevoel er geen controle over te hebben. De stress dat het geeft. De gejaagdheid. Dat veeg ik uit, omdat het overal doorheen trekt. Mijn hele stemming wordt er als het ware door bepaald. Het donkerblauwe geeft mijn grenzen aan die duidelijk naar voren komen. Als het ware dat al de vezels in mijn binnenste schreeuwen dat het genoeg is. Dat het moet stoppen. Het rode geeft vervolgens aan dat ik er weer overheen ga. Dat ik mijn grens niet goed bewaak en daardoor flink uit evenwicht schiet. Mijn grenzen vervagen waardoor ik niet meer duidelijk kan ervaren waar ze zijn gebleven en dus de grip er op verlies. Zo laat ik de vrijkomende stress mijn stemming bepalen. En zo ga ik nog even door tot dat mijn gevoel van stress en onbalans in de tekening is vastgelegd.

Door de lijnen, de kleuren en de manier van tekenen zie ik nu duidelijk hoe deze onrust bij mij overheerst. Ook is duidelijk geworden dat ik mijn grenzen onvoldoende bewaak en ik de grip erop verlies. Dat ik bijna als in een wilde draaikolk verzuip.

Dit wil ik kaderen en her-kaderen. Want hoe ga ik hier mee om? Laat ik me er door leiden? Of ga ik het voor mezelf her-kaderen en in plaats van vastlopen er van leren. Leren om duidelijk grenzen aan te geven wanneer het teveel wordt. Of misschien voor die tijd al. Zodat ik niet weer als het ware dreig te verdrinken in grenzeloze drukte…

Dat leer je in de volgende stap.

Stap 2.

Schoonheid ontdekken in de chaos

Maak voor jezelf een passe-partout van een fotoformaat van ongeveer 10 bij 15 cm. Mag ook groter of kleiner zijn. Ga met de passe-partout over de tekening op zoek naar een stuk in je tekening waar je door aangetrokken wordt. Als je dat in het kader houd, weerspiegelen de kleuren, de lijnen en alles wat je daar hebt gecreëerd, een bijzonder beeld van jouw stemming. Ontdek zodoende de schoonheid in de chaos.

Stap 3.

Focussen met behulp van je kader

Als het goed is heb je nu uit de chaos van je gevoel een mooi stukje tastbare rust, structuur of grenzen kunnen vinden. Dit stukje passe-partout gaat je de komende tijd helpen met het focussen op de dingen die wel mooi zijn. Zet het kader ergens op een plek neer waar je het vaak ziet. Ergens duidelijk zichtbaar in huis. Daar waar je in een veilige setting je veel kunt focussen op het positieve. Of in ieder geval op hoe je het NIET wilt doen (de reden waaruit de tekening is ontstaan). Elke keer wanneer je het kader ziet, bedenk dan wat je niet prettig vond voordat je het kader zag. Dat je bijvoorbeeld – in mijn geval – over je grens bent gegaan. Zoek de rust weer op. Adem. Haal naar voren wat je zelf in beeld hebt gebracht. Wat je daardoor hebt geleerd. En zet er een positieve gedachte tegenover. Als je bijvoorbeeld steeds over je grenzen gaat, en voor jou niet duidelijk is waar je grenzen liggen, bedenk dan dat wanneer elke vezel in je lichaam om aandacht schreeuwt, je duidelijk over die grens heen schiet. Stop dan. Focus. En (her)kader. Zeg gastvrij nee.

Heb jij een voorbeeld van je stemming die je hebt kunnen her-kaderen? Ik ben heel benieuwd naar je verhaal! Mocht je er niet uit komen en heb je hulp nodig bij het her-kaderen, stuur dan je vraag in met behulp van het contact-formulier. 

Mijn ingelijste grenzenbewaker pronkt mooi op de kast als herinnering. Heb jij er ook al één?

Je zult zien dat ook jij op den duur steeds makkelijker zelf die focus kunt gaan verschuiven naar de betere kant van hetzelfde verhaal.

*Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen. Omdenken benadert een probleem als ruwe energie; frustratie die zijn vorm nog niet gevonden heeft. Je gebruikt de energie van het probleem voor iets nieuws.

%d bloggers liken dit: